Общество

Понятието "интимна връзка" вече е част от Закона за домашното насилие

От Euronews България Euronews България

Промените в Закона за защита от домашното насилие, приети по спешност от депутатите в понеделник на извънредно заседание и които са свързани с регламентирането на понятието „интимна връзка“, вече са обнародвани в „Държавен вестник. Измененията влизат в сила след 3 дни.

Те гласят, че „интимна връзка“ представлява съвкупност от доброволни и трайни лични, интимни и сексуални отношения между две физически лица от мъжки и женски пол, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла на предходното изречение са отношения с продължителност поне от 60 дни“.

Промените за домашното насилие бяха изготвени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, след като започна общественото недоволство по случая „Дебора“ в Стара Загора. Пострадалото момиче бе нападнато с макетен нож. Бяха й нанесени 21 рани, вследствие на които получи 400 шева. Освен това тя бе със счупен нос, а косата й обръсната. В ареста с обвинение за всичко това е бившият й приятел - 26-годишният Георги Георгиев.