Европа

Над 20 дупки са се появили в земята в бивш минен район в Полша

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

В южния полски град Тжебиня, две десетилетия след затварянето на местната въглищна мина, жителите живеят в страх, че земята буквално ще се срути под краката им.

През последните две години в региона са се появили 20 дупки. Затворена мина в Хутки е един от многото райони в Полша, които се сблъскват с проблеми, породени от бивша минна дейност. Оголен участък в гората, показва мястото, където земята е потънала и е зейнала огромна дупка. В Тжебиня около 270 хектара земя са в опасност.

От миналата година насам имаме истински бум на тези събития. И това наистина много тревожи жителите. Защото засяга райони, които те използват ежедневно - градините им, гробища, спортни зони, игрища и тенис кортове. Имаме и затворено местно читалище. Сега проучваме районите около училището, както и директно под къщите на хората, защото в непосредствена близост до домовете им също се появяват тези дупки.

Toмаш Золач, заместник-кмет на град Тжебиня

Хората, живеещи в региона, казват, че дори ходенето за гъби може да бъде опасно. Влизането във все повече гори в региона е забранено поради заплахата от потъване.

Бихме искали да получим повече информация по този въпрос, за да се чувстваме по-сигурни. Има все повече и повече такива потъвания, така че би било добре да сме в течение на цялата тази информация.

Йоанна, жителка на Олкуш

Жителите в региона се оплакват, че не получават достатъчно помощ от правителството, а местните власти също са неспособността да намерят дългосрочни решения. Когато се появят дупките, те бързо се запълват. Но жителите казват, че основната заплаха остава.

Разбира се, заплахата от пропадания се следи постоянно, както в случая със затворената мина в Тжебиня, където заплахата е по-голяма. За съжаление, тези дупки в земята се появяват все по-често. Но те могат да изникнат и на места, където досега не ги е имало. Имахме такива примери. Има райони, където добивът е бил плитък, изкопите не са дълбоко под земята, така че заплахата вероятно ще бъде още по-голяма там.

Силвия Жаровславска, Централен институт по минно дело в Катовице

Проблемът с дупките често се пренебрегва заради регионалния му характер, но той е сериозен проблем за много жители на Полша. В градове като Тжебиня е възможно да се наложи поне частична евакуация на населението.

Магдалена Ходовник, за Euronews, от Катовице