Европа

Еманюел Макрон встъпи в длъжност за втори мандат

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
France Macron Inauguration 22127352363032 Еманюел Макрон на президентската инаугурация. Снимка: AP

Френският президент Еманюел Макрон беше вкаран в длъжност за втори мандат по време на церемония в събота в Елисейския дворец. Макрон беше преизбран за петгодишен мандат на 24 април на втори тур, на който победи крайнодясната си съперничка Марин Льо Пен. 

Около 500 гости бяха поканени на церемонията, на която председателят на Конституционния съвет прочете официална декларация за изборните резултати. Макрон получи огърлицата на Великия магистър на Почетния легион, най-високото френско отличие, преди да произнесе реч, в която обеща да остави в наследство "една по-приятна за живот планета" и "една по-силна Франция".

France Macron Inauguration 22127355824124 Еманюел Макрон на президентската инаугурация. Снимка: AP

В десетминутната си реч президентът Макрон призова за "непрестанни действия", за да може Франция да се превърне в "по-независима нация" и да "изгради нашите френски и европейски отговори на предизвикателствата на нашия век".

Обещавам да изградя планета, която е по-добре пригодена за живот, Франция, която е по-жива и Франция, която е по-силна", каза той в речта си в Елисейския дворец, обещавайки "нов метод" за управление след първия мандат.

Еманюел Макрон, президент на Франция

След официалните церемонии в Елисейския дворец г-н Макрон ще отиде в градините на двореца и ще изслуша 21 оръдейни изстрела от площад "Инвалидите", за да отбележи събитието, в съответствие с традицията.

France Macron Inauguration 22127363594076 Еманюел Макрон на президентската инаугурация. Снимка: AP

Макрон ще направи и преглед на военните. Сред присъстващите на церемонията военнослужещи е част от екипажа на "Монж" - вторият по големина кораб на френските военноморски сили, който е ключов за ядреното възпиране на Франция. Той беше използван най-вече за изпитанията на френските ракети М51, които могат да бъдат изстрелвани от подводници с ядрени оръжия. Това може да се разглежда като демонстрация на сила в момент, когато Франция е дълбоко ангажирана в усилията за спиране на войната на Русия срещу Украйна, включително чрез изпращане на оръдия, монтирани на камиони, и други тежки оръжия.

Вторият мандат на президента Макрон ще започне официално на 14 май.