Общество

Здравният министър размисли и засега не приема оставката на директора на болницата във Враца (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Hristo Hinkov BGNES

„Директорът на болницата във Враца подаде оставка и аз ще я приема. Д-р Ценова е заявила на наш служител в министерството, че отделението (детското - б. р.) не е печелившо. Този поглед към цялостната работа на една болница, за това кое е печелившо и кое не е, е пагубен за изпълнителния директор". Това съобщи пред БНТ сутринта здравният министър проф. д-р Христо Хинков. По обяд обаче той обяви, че все още не е приел оставката на д-р Ценова, предаде БТА.

Педиатри от лечебното заведение подадоха молби за напускане заради ниските заплати, които били "по-малки от на касиер в голяма хранителна верига". 

"Ще намерим шестима педиатри за детското отделение на болницата във Враца и ще решим проблема още другата седмица", заяви след среща с ръководството на болницата и педиатрите от детското отделение в областната управа във Враца проф. Хинков. 

На първо време ще решим проблема с лекари и специализанти от София, като очакваме общината във Враца също да помогне и да даде перспектива на болницата. Държавата е готова да отпусне пари на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца, но проблемът трябва да се реши системно, а не само като се закърпи тази кръпка, допълни министърът, цитиран от БТА. 

Депутатът от Враца Красен Кръстев заяви, че местната община ще помогне с осигуряването на общински жилища за педиатрите, които ще дойдат от София да работят в детското отделение на врачанската болница. 

Напускане

Оставка в здравното министерство вчера е депозирала и директорът на болницата д-р Кети Ценова. Тя потвърди за БНТ, че до края на месеца детското отделение ще бъде затворено.

"Проблемът започна, когато шефът на отделението внесе докладна, че желае цялото отделение да излезе в отпуск. Според мен предложението е разумно. Разговарях с шефа на болницата в Монтана да поеме пациентите през този период, като летните месеци са слабо натоварени. Отпуските са натрупани по време на ковид пандемията, когато лекарите не напускаха работните си места", обясни тя.