Цвят

Световен ден на лъва: Царят на животните е застрашен от промените в климата

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

На 10 август отбелязваме световния ден на лъвовете. По този повод експерти по опазване на дивата природа в Африка алармират, че заради бързите промени в климата, следващите поколения ще виждат лъвовете само на снимки.


На световния ден на лъва природозащитниците в Кения подчертават необходимостта от справяне с изчезването на хабитата на този вид. Горски пожари, нова инфраструктура и историческа суша, са само малка част от проблемите, които застрашават оцеляването на лъвовете.

Лъвовете и другите хищници имат голямо предимство, ако тревата е наистина гъста и висока. Когато липсват дъждове, тревата не е пораснала в същата степен, въпреки че видовете плячка все още могат да се придвижват лесно, но хищниците са в неравностойно положение.

Дейвид Маскал, експерт по опазване на дивата природа

Хората и лъвовете в Африка водят битка за ресурси. Заради сушата, плячката на лъвовете изчезва, а те се насочват към добитъка на местните. Те пък от своя страна прибягват до драстични мерки като хвърляне на копия и използване на силни пестициди в опит да убият лъвовете.

Ако все още властите в Кения са под командване и контрол, те не обръщат внимание на местните, които живеят заедно с лъвовете, заедно с други диви животни. Те трябва да имат стимул да опазват тези редки видове, лъвовете.

Джейн Мютън, учен в университета в Найроби

Световният фонд за дивата природа съобщава, че може би са останали едва 23 000 диви лъва, а те почти напълно са изчезнали от нормалните си местообитания.