Европа

България не разполага със средства за противодействие на руски провокации в Черно море, категоричен е експерт

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Русия извърши поредното „прозвъняване“ към българския политически елит като определи границите на своето обучение, което вероятно ще увеличи и като време на провеждане. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria военният експерт Илия Налбантов. Така по думите му Русия ни е заявила, че определя границите по нашата изключителна зона, защото нямаме средства, с които да въздействаме върху това.

България не разполага със средства, които биха могли да въздействат на евентуални руски провокации в Черно море. Русия не смее да определя граници на свое учение в румънски води от изключителната икономическа зона на Румъния, защото тя си достави такива средства.

Илия Налбантов е категоричен, че страната ни трябва да вземе мерки по отношение на своята сигурност и начините, по които бихме могли да отговаряме на Русия. Черноморският регион се превръща във фронтова линия, а войната вече е навлязла в съвършено различна фаза. Причината за това по думите му е и оттеглянето на Русия от военновременната зърнена сделка.

Това, което можем да направим за защитата на нашето морско пространство е бързо да придобием комплекси за брегова охрана, които да притежават такава далекобойност, че да осигурява поразяване в границите на нашата изключителна икономическа зона. Такива средства има и е нормално ние да ги придобием.

Според военния експерт този въпрос е отлаган прекалено дълго през годините, а системите, с които страната ни разполага към този момент са много добре известни на Русия, защото са от съветско време. Руснаците биха могли да нарушават нашето пространство с подводници, летателни апарати, ако това съвпада с политическите интереси на Владимир Путин и конфликтът да ескалира в целия черноморски регион, категоричен беше Налбантов.

Цялото интервю вижте във видеото.