Европа

Русия обвини Украйна за нови атаки с дронове срещу Москва

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Руското военно министерство обвини Украйна за нови атаки с дронове срещу Москва.

Според властите в града са унищожени два безпилотни летателни апарата - единият в района на магистралата "Минск", а другият - близо до Домодeдово, където се намира и едно от големите руски летища. Кметът на Москва съобщи за паднали отломки. Взривовете в района на руската столица зачестиха през последните седмици.

От Украйна съобщиха за една жертва при руски атаки в района на Никопол. По обяд въздушна тревога беше обявена в най-малко три украински области. Украинските власти информират още за отблъснати атаки в района на Авдеевка и Бахмут, докато назначените от Москва власти в Донецка област твърдят за украински обстрел с жертви и ранени. 

Междувременно от САЩ съобщиха, че украинската контраофанзива срещу Русия напредва по-бавно. Володимир Зеленски също допусна, че ситуацията на фронта се развива различно от очакваното. Освен това е разговарял с нидерландския премиер в оставка, Марк Рюте, за нова военна помощ, включително за евентуални доставки на изтребители F-16. Украинският президент съобщи и за нова среща на върха на Кримската платформа този месец.

С освобождаването на Крим от окупация ще има нови икономически възможности, както и лична сигурност за хората и усещане за истинска свобода, което липсва от 2014 г. насам. Всичко това обаче не трябва да бъде абстрактно – всяка подробност за деокупацията на Крим трябва да има ясно значение.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

По-рано Зеленски коментира, че страната му ще се бори срещу Русия в Черно море, за да гарантира движението на украинско зърно и други стоки във водния басейн.

Десетки кораби остават блокирани в района на румънските градове Констанца и Тулча, в очакване да достигнат река Дунав след зачестилите атаки срещу украински пристанища. Според платформата Marine Traffic движението на плавателни съдове в района е интензивно през последната седмица, а сред чакащите кораби има и български.