Свят

Зеленски: Единственият път към мира засега е дипломатическият

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия не иска мир, коментирайки инициативите за слагане на край на войната пред журналисти от Латинска Америка. Той определи за формула на мира - подхода на Украйна за прекратяване на воeнните действия.

Единственият път засега е дипломатическият - формулата на мира. Някои точки може да се харесат, други - не. Това е напълно нормална ситуация. Единственият, който ни убива и завзема наши територии, е Русия. Затова няма да ѝ позволим да говори от платформата на мира, защото тя не иска мир.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Украинският президент заяви, че трябва да има справедливост за украинците и призова за възстановяването на живота в страната, която е поразена от продължилите повече от една година боеве.

Той каза, че в предложението има 10 точки и добави, че опитът на страните, които наистина искат мир, е ценен.

Това са десет точки, а вашите екипи могат да помогнат, като проучат и разберат какво предлага Украйна. Да се съгласят или не с нещо, да предложат нещо свое и именно на тази основа се изгражда нашата формула на мира. Основата трябва да е украинска, защото войната е в Украйна, а предложенията могат да дойдат от всяка държава.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

По-рано Украйна описа мирната формула от 10 точки, която включва възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на руските войски, освобождаване на всички затворници, трибунал за отговорните за агресията и гаранции за сигурността на Украйна. В разгара на войната бяха представени и други мирни планове.

Зеленски беше категоричен, че Украйна ще се бори срещу Русия в Черно море, за да гарантира, че водите му не са блокирани и страната може да внася и изнася зърно и други стоки.