Общество

Журналисти: Медиите си свършиха добре работата по случая от Стара Загора

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Големите и утвърдени у нас медии са подходили отговорно и професионално по случая с нарязаното 18-годишно момиче в Стара Загора.

Около това мнение се обединиха журналистите Мария Милкова и Мария Черешева.

„Медиите свършиха изключително добра работа по този казус. Да, имаше грешки, включително по отношение на това дали шевовете са били 400, но информацията започна да излиза от институциите на час по лъжичка“, коментира Черешева.

„Ако се върна в деня, когато излезе първият репортаж по тази тема, достойнството на жертвата беше запазено. Най-малкото беше запазена нейната самоличност“, отбеляза Милкова.

В България имаме много ниско доверие в традиционните медии по ред причини, включително заради организирани кампании за умишлено замазване на очите на хората.

Мария Черешева, журналист

Според журналистите е имало и много слухове и тотално недоказани информации по казуса, но те са останали предимно в социалните медии.

„Всички трябва да подхождаме на първо място със запазване на достойнството на хората и жертвата, а институциите не мислят за това“, подчерта Черешева.

Има нужда от още обучение (на журналисти – бел. ред.), защото когато търсим да сме бързи, трябва да се замисляме и да знаем как да реагираме адекватно.

Мария Милкова, журналист

„Да се питаме ако това се случи на мен или моите близки, дали бихме искали така да се развият нещата“, добави Черешева.

„Преди време правихме обучение за отразяване по етичен начин на случаи с деца в медиите, но тези критерии важат за всяка личност“, смята Милкова.

Гостите коментираха и изказванията от вчера на бившия шеф на парламента Вежди Рашидов, които предизвикаха остра обществена реакция.

„Въобще не съм изненадана от думите на Вежди Рашидов, защото това не е първото му скандално изказване. Самият факт, че човек с подобен тип мислене може да бъде председател на Комисията по култура и медии в парламента, е достатъчно показателен. Това не е прецедент, има квалификации от бившия премиер, които се превърнаха в абревиатури по тази тема“, посочи Черешева.

„Това показва една двойственост. Това идва от най-възрастния народен представител, този грозен начин на изказване със сигурност губи доверието на обществото“, каза Милкова.

„Когато се бърза, обикновено не се постигат добри резултати“, коментира Черешева приетите вчера промени в Закона за домашното насилие.

Целия разговор вижте във видеото.