Европа

Времето в Европа се влошава: Словения се бори с последствията на катастрофални наводнения

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Словения ще търси помощ от Европейския фонд за солидарност след наводненията, нанесли щети за най-малко половин милиард евро. Обстановката в страната постепенно се нормализира, но последиците от бедствието са катастрофални според местните власти. Във Великобритания пък беше издадено предупреждение за бурята Антъни, но днес се очаква тя постепенно да отслабне.

Словения

Докато властите в няколко страни препудпреждават за рязко влошаване на времето, гръмотевични бури и градушки, в други се борят с катастрофалните последици от наводненията.

Щетите от наводненията, причинени от проливните дъждове в Словения, ще надхвърлят половин милиард евро, съобщи словенският премиер Роберт Голоб след заседанието на Съвета за национална сигурност.

Две трети от Словения са засегнати от наводненията, а страната е изправена пред най-голямото природно бедствие в историята си.

В Дравоград настъпи апокалипсис с библейски размери. Нямаме връзка със света, пътят за Марибор е затворен. Мостът на главния път се срути. Няколко места са откъснати от света. 120 души бяха евакуирани. Погрижихме се за многобройни туристи, които бяха блокирани в Драгоград.

Антон Прексавец, кмет на Драгоград

Пътната и енергийната инфраструктура са засегнати особено сериозно наред със стотици домове, каза още словенският премиер, като допълни, че ще са необходими големи усилия за възстановяване на нормалния живот.

Има напълно откъснати градове където, има недостиг на питейна вода и оборудване, което ще бъде транспортирано там по въздух.

Премиерът не смята за необходимо обявяването на извънредно положение засега, тъй като страната има едни от най-добрите системи за оказване на помощ при бедствия и гражданска защита в Европа.

За 48 часа са регистрирани повече от 3000 инцидента в 145 общини на Словения. Пороите в цялата страна предизвикаха наводнения, покачване на подпочвените води и свлачища. Пожарникари, военни и представители на други служби продължават да спасяват хора, имущество и животни.


Австрия

Поройни валежи причиниха наводнения и в Южна Австрия.

На места е имало кални свлачища. Няма информация за пострадали хора. Местните власти съобщиха, че има прекъснати пътища до някои села в южната федерална провинция Каринтия. Особена засегната е областта Фолкермаркт, близо до границата със Словения. 70 литра дъжд на квадратен метър са измерени за денонощие в други части на Австрия.

За да не застрашим хора или домакинства, организирахме евакуация на 80 души. Прогнозата на метеорологичната служба не изглежда добра. За противопожарната служба обаче съществува проблем със свлачищата. Всички ливади и ниви са подгизнали от вода.

Волфганг Вайсхаупт, командир на регионалната пожарна служба

Властите призоваха гражданите да не шофират в района, освен ако не е крайно наложително.

Армията се е включила в преодоляването на последиците от природното бедствие.

Жителите в алпийската долина Лавант - бяха инструктирани да се преместят по горните етажи на сградите и да избягват влизането в мазета и преминаването по мостове.