Добро Утро, Европа

По-евтина електроенергия за гърците: Правителството поема 70-80% от разходите на домакинствата

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 07 121636

С облекчаването на сметките за ток на домакинствата в Гърция, правителството очаква намаляване на инфлацията с около една единицаПремиерът иска и европейско финансиране, за да намали тежестта върху държавния бюджет. Вижте повече в материала на колегите ни от южната ни съседка.

 

Цените на енергията продължават да се покачват и причиняват най-различни проблеми на гръцките граждани. Докато южната ни съседка е в списъка с най-високи цени в Европа, гръцкото правителство обяви мерки за облекчаване на гражданите. Сред другите мерки за подкрепа е 60% отстъпка от допълнителните разходи за електроенергия за собствениците на жилища и наемателите от декември до май, за домакинства с доход до 45 000 евро.

 

'Бихме искали да можем да направим повече. Но отговорността не ни позволява да нарушим необходимите фискални баланси. Международната среда е изпълнена с много несигурност и опасности. Страната се нуждае от стабилност и сигурност.

Христос Стайкурас, министър на финансите на Гърция

В същото време за месеците май и юни всяко увеличение на потреблението над 300 KWh ще бъде покрито с 50%. И още - допълнителните печалби на енергийните компании, реализирани по време на енергийната криза, ще бъдат обложени с 90% данък.

 

Мерките за подкрепа, както обеща министър-председателят, ще продължат, докато трае енергийната криза. Но единственото реалистично решение срещу тази криза и срещу бъдещи подобни кризи е да се обърнем към чиста енергия, като се възползваме от слънцето и вятъра, които са в изобилие в нашата страна.

Константинос Скрекас, министър на околната среда и енергетиката на Гърция

И накрая, през юли ще стартира система, която отделя международното увеличение на газа от сметките за електроенергия в страната.