Европа

Енергийната обезпеченост – приоритет на Чехия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Рядко европейски ръководител бива посрещнат с такива овации, както посрещнаха в Прага Урсула фон дер Лайен. Заедно с всички комисари от колегиума тя пристигна в чешката столица, за да обсъди дневния ред на чешкото ротационно председателство на Европейския съвет.

Основна цел е укрепване на независимостта на Европа и осигуряване на помощ за Украйна. Чехия предлага енергийна политика, гарантираща поносими цени за гражданите. 

 

Цените на енергията задушават нашата икономика, създавайки проблеми на гражданите. Подтикват ги към тревога. Достъпът до енергийни източници на приемливи цени ще бъде най-голямата ни цел в следващите месеци.

Петер Фиала – премиер на Чешката република

ЕК подкрепя целта на Прага за осигуряване на лесен достъп до енергия. Вера Йоурова, зам.-председател на ЕК, обясни пред Евронюз, че последните мерки на ЕС оказват натиск върху населението и това трябва да се промени.

 

Ще трябва да вземем правилните решения, за да не ни навредят повече, отколкото санкциите срещу Русия. Трябва да се държим заедно и да реагираме решително на агресията и в същото време да прилагаме разумна, добре обмислена политика, която ще облекчи положението на европейците. Сега може би искаме твърде много от хората.

Вера Йоурова – заместник-председател на ЕК

Комисията подготвя план за извънредни ситуации за справяне с недостига на газ, в случай че Русия прекъсне доставките. Хранилищата на газ в Европа са запълнени на 53% към момента.

Урсула фон дер Лайен подчерта, че в бъдеще 27-те държави членки могат да похарчат до 300 000 милиона евро за енергийния преход и справянето с отказа от руските горива.