Общество

Арестуваният за обезобразяването на 18-годишното момиче се сдоби с ново обвинение (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Георги Георгиев е получил обвинение за още четири закани, отправени към 18-годишното момиче, за чието обезобразяване с макетно ножче също е подведен под отговорност. Това става ясно от съобщение на прокуратурата.

Срещу Георгиев се водят две досъдебни производства - за нанасяне на средна телесна повреда и за закана за убийство. По второто обвинение, след разпит на свидетели, наблюдаващият прокурор е прецизирал обвинението, като вече заплахите, които Георгиев е отправил към младото момиче, са за по-дълъг период, става ясно от информацията.

В резултат на активните разследвания по двете досъдебни производства, имаме категорични доказателства, че обвиняемия Г.Г., е извършител на престъпленията, за които са му предявени двете обвинения. От началото на месец април до 25-ти юни 2023 г. В град Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, на шест пъти се е заканил с убийство, спрямо пострадалото лице Д.М. Направен е допълнителен разпит на пострадалото лице и той е послужил като едно от основанията за допълване на обвиненията с разширяване на времевия му период и с отправените закани. На този етап нямаме събрани доказателства, които да сочат че е на лица втори извършител.

Таня Димитрова – районен прокурор на Стара Загора

„Днес в 10.30 ч., пред процесуалните му представители, на Г.Г. лично е било предявено обвинение за това, че в периода от началото на месец април 2023 г. до 25.06.2023 г., в гр. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, се заканил с убийство и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. Според събраните нови доказателства заканите са отправени лично към пострадалото момиче и чрез мобилно приложение, като в тях се съдържат агресивни заплахи за саморазправа.

До момента бе установено, че Г.Г. се е заканил на Д.М. по мобилно приложение на два пъти - на 24 и 25 юни 2023 г., за което той е привлечен като обвиняем“, посочват от държавното обвинение.

Според новите доказателства Г.Г. отправил заплахи към 18-годишната Д.М., лично и чрез мобилно приложение, „още четири пъти от месец април 2023 г. до 25 юни 2023 г. , за което му е повдигнато допълнително обвинение в рамките на воденото досъдебно производство за закана с убийство. Това означава, че Г.Г. се е заканил с убийство на Д.Б. общо шест пъти“.

Изводите се базират и на всички извършени до момента експертизи, огледи на местопроизшествието, иззети веществени доказателства и биологичен материал и други.

Георгиев е в ареста, след като на 30-ти юли беше задържан повторно. Първоинстанционният съд уважи искането на прокуратурата и му наложи мярката „Задържане под стража“. Обжалването й е насрочено за 9-ти август.