Европа

И Киев, и Москва твърдят, че са свалили вражески дронове

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор
APTOPIX Russia Ukraine War 23214243769605 Ударена от дрон правителствена сграда в Киев. Снимка: АР

Русия и Украйна отново си размениха обвинения за атаки. Киев съобщи за свалени 15 дрона през изминалото денонощие, докато Москва твърди, че е свалила поне 7 украински.

При руски обстрел в Херсон са ударени храм и тролейбус. Според украинските власти са ранени 4-ма души от спешните служби, които гасили пожар, възникнал при ударите.

На фона на продължаващите атаки стана ясно, че Индия ще участва в планираните мирни преговори в Саудитска Арабия тази седмица. Украинският президент предупреди светът "да не свиква с руския терор".

 

Сега пред украинските дипломати има нови задачи - да привлекат отбранителна продукция в Украйна - оборудване, артилерия, снаряди. Да се разширят мисиите за обучение на нашите воини. Да се осигурят доставки на F-16. Ракети с голям обсег на действие за Украйна.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно Румъния ускорява митническите проверки и ще освободи близо 30 кораба от Украйна по поречието на Дунав. Причината е задръстване от плавателни съдове, което се образува след атаката срещу пристанището в град Измаил.