Добро Утро, Европа

Проф. Огнян Кунчев: Реалният брой на заразените с ковид е многократно по-голям

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Реалният брой на заразените в България винаги трябва да се умножава по една съществено голяма константа. При предишните варианти го умножавахме по 4 до 6, но опитът с Омикрон показа, че трябва да го умножаваме най-малко по 7-8, че даже и по 10. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ проф. Огнян Кунчев, математик от БАН, по повод ръста на заразените с ковид у нас.


Сега са над 5 хиляди случая на ден. Мнозина със симптоми смятат, че това е грип, но грипът не може да се разпространява толкова бързо, особено през лятото, посочва проф. Кунчев.


Новите варианти на вируса прескачат досегашните ваксини и хората се заразяват. Хубавото за тези, които са се ваксинирани е една гаранция, че все пак протичането ще е по-леко при тях, отбелязва той.


Голяма част от българските граждани вече преболедуваха ковид и имат естествен имунитет. Ваксинираните са защитени чрез изкуствен имунитет. Може да не е толкова продължителен, но все пак ги защитава – ако го хванат, да го прекарат по-леко, отчита математикът.


Който си знае, че има някакви заболявания, трябва превантивно да се ваксинира. Може и с досегашните „класически“ ваксини, не е нужно да се чакат новите, които сега се разработват и които би следвало да ни пазят и от новите щамове, призовава проф. Кунчев.


Цялото интервю вижте във видеото.