Свят

Ню Йорк е препълнен с мигранти, кметът се обърна за помощ към федералните служби

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор
New York Снимка: AP

Един от най-космополитните градове в света - Ню Йорк, е изправен пред истинска криза с прииждащите непрекъснато мигранти. Капацитетът на приютите е запълнен на 100%, а кметската управа търси начини да се справи с проблема с помощта на федералните служби.

Властите в Ню Йорк се обърнаха за помощ към Федералните за справяне с кризата с мигрантите в мегаполиса. Отблизо седмица новодошлите чакат ден и нощ пред хотел "Рузвелт" с надеждата да получат място в градската система за подслон. В продължение на около месец кметът Ерик Адамс твърди, че в града няма места, и се опитва да разубеди повече мигранти да пристигат. Заместник-кметът на Ню Йорк по въпросите на здравеопазването и човешките услуги Ан Уилямс-Айсъм коментира, че градът прави най-доброто, което може, но ресурсите са ограничени и имат нужда от помощ.

Имаме някои лица, които са в хотелски стаи. И това, което бихме искали да направим, е да преместим тези лица в по-социални помещения, за да можем да приоритизираме семействата с деца. Когато хората казват, че нямаме план, почти ми идва да се засмея. Имаме краткосрочен план, средносрочен план и дългосрочен план и използваме всички инструменти, за да сме сигурни, че даваме приоритет на семействата с деца”, Ан Уилиямс-Айсъм, заяви зам.-кмет на Ню Йорк.

Градските власти твърдят, че броят на мигрантите, пристигнали от миналата пролет насам от границата, наближава 100 000 души.

Кметът заяви, че се гордее с това, че хората не спят на улицата. Въпросът не е: "Какво не прави Ню Йорк?". Въпросът е "Защо никой друг не прави нищо?". В продължение на месеци казвах ,че ще стигнем дотук, ако не получим някаква помощ", допълва Ан Уилиямс-Айсъм.

За да се справят с кризата кметът Ерик Адамс и градоначалниците на Чикаго и Денвър искат от администрацията на Байдън да ускори издаването на разрешителни за работа на мигрантите, пристигащи в техните градове. За да намали броя на незаконно преминаващите границата, Белият дом забрани подаването на молби за убежище от лица, които първо не са потърсили убежище в други държави.