Европа

Папа Франциск призова Европа да търси път към мира в Украйна

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Папа Франциск призова Европа да търси път към мира в Украйна. Главата на Римокатолическата църква отправи посланието за край на войната от Португалия, където пристигна за Световния ден на младежта. Очаква се стотици хиляди младежи да се включат в отбелязването на празника.

В началото на посещението си в Португалия папа Франциск призова Европа да помогне за мира в Украйна.

 

Препускаме сред бури в океана на историята и усещаме нуждата от смели курсове на мир. С дълбока любов към Европа и в духа на диалога, който отличава този континент, можем да попитаме: "Накъде плаваш, ако не показваш пътя на мира, начините за прекратяване на войната в Украйна и много други конфликти, които причиняват толкова кръвопролития?

Папа Франциск, глава на Римокатолическата църква

Главата на Римокатолическата църква е в Лисабон за Световния ден на младежта. Очаква се над 1 млн. млади хора от цял свят да се включат в събитието, което продължава до неделя, когато папата ще отслужи и специална литургия. Местният бизнес се надява това да стимулира приходите.

 

Вече правехме бисквити с анимационни образи за деца, като Спайдърмен или Батман. И докато се шегувахме със сладкаря, си помислихме защо да не направим това с главата на папата? Използвахме портрети на папата и много снимки.

Фернандо Сантош, пекар

86-годишният папа е на първата си визита зад граница след операцията му в италианска болница миналия месец. В началото на посещението му - в Лисабон се появиха билборди с твърдения за сексуално насилие над близо 5000 деца в католическата църква на Португалия.