Политика

Юрист: Законовите промени са голяма крачка в превенцията срещу насилието

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

За първи път в Закона за защита от домашно насилие има толкова много текстове и изменения, които ще помогнат на жертвите да имат бърза защита и превенция. Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria юристът Марияна Евтимова. Според нея в законовите промени има пропуск, защото няма дефиниция, която да обхваща лицата в съпружеско съжителство, но въпреки това с новото законодателство България прави една много голяма крачка в превенцията на насилието.



Ето какво още каза тя:

Държавата разпозна своята отговорност да контролира и да прави политики в тази сфера. Създава се единен национален орган за превенция на домашното насилие. На домашното насилие да се гледа като проблем и да има програми и политики в тази посока. Ще има регистър, който ще облекчи събирането на данни, който ще се попълни до една година от обнародването на закона. Съдът няма да предприема мерки за спогодба и медиация. Беше непосилно жертвите да се спогаждат със своя насилник. 

Един месец беше кратък срок, в който жертвата да подаде молба. Сега срокът се увеличава до три месеца. 

Когато говорим за насилие, пострадалото лице е трудно само да се справи.

Това, което остана като пропуск е, че обхватът на лицата, които могат да търсят защита е лица, които са в съпружеско съжителство. Тези лица, които са във фактическо съпружеско съжителство, нямаше дефиниция и там не попадат лицата в интимна връзка

Последно се чу, че ще има извънредно заседание и депутатите са внесли промени и така интимната връзка ще влиза в обхвата на закона.

 

 

Цялото интервю вижте във видеото.