Добро Утро, Европа

Северна Македония: Владата подкрепи новото „френско предложение“

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Позицията, в която се намираме, е по-изгодна за нас. Предложението, което получихме, включва нашите забележки и ясно изразени позиции. Стратегията ни даде резултат. Това каза на пресконференция премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски след консултации с коалиционните партньори на правителството. Те бяха поканени за разговор, за да обсъдят новото предложение на Франция за сваляне на българското вето върху Скопие за начало на преговорите с ЕС.

 

Полученото френско предложение за премахване на българското вето за ЕС включва нашите забележки и представлява солидна основа за изграждане на сериозна и отговорна държавническа позиция за възможността, която се отваря пред държавата. Защитихме националния интерес и македонската национална идентичност. Защитихме и червените линии, за които говорихме в продължение на месеци.

Димитър Ковачевски – премиер на Република Северна Македония

Ковачевски добави, че това е първата от поредицата срещи, които ще се проведат във връзка с предложението: с президента на държавата, с опозицията, гражданското общество, медиите. Историческите въпроси няма да бъдат част от преговорната рамка, потвърди и вицепремиерът по въпросите на европейската интеграция Боян Маричич.


В представения от френското председателство документ не фигурира и двустранният протокол, което означава, че е „изпълнено нашето очакване историческите въпроси, които биха затруднили този процес, да бъдат премахнати“, посочи и Буяр Османи.


Спорните въпроси ще решаваме в двустранен формат с България, допълни той, но допусна, че всяка страна членка, включително България, може в даден момент да блокира процеса.


Сега предстои правителството да вземе решение дали одобрява ревизирания вариант на предложението на френското председателство. Ако това се случи, може да бъде организирана среща на междуправителствената комисия с Република България и да се пристъпи към подписване на двустранния протокол, разясни Буяр Османи.


Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен написа в Туитър, че България и Р Северна Македония, с подкрепата на Франция, са близо до споразумение, което отчита интересите и опасенията и на двете страни. Фон дер Лайен е провела разговор с премиера на Р Северна Македония Димитър Ковачевски и ЕК е готова да започне процеса на скрийнинг за Северна Македония и Албания.