Euronews Primetime

В кулоарите: „За“ или „против“ Асен Василев

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

След като ултиматумът на социалистите беше спазен Кирил Петков да не бъде номиниран за премиер, те се връщат на масата за преговори.


„Ще разговаряме с "Продължаваме промяната" за съставяне на правителство. Приоритетите, които Кирил петков е изложил в своето обръщение, съвпадат с част от нашите приоритети“, заяви Нинова.


Новото предложение за премиерския пост не е било обсъдено с "Демократична България" и преди формирането на бъдещ кабинет има редица въпроси за изясняване.

 

Как ще изглежда мнозинството, каква ще бъде коалиционната конструкция, която предлагат от „Продължаваме промяната“, т. е. в какъв формат ще търсят подкрепа - дали ще е подкрепа за правителство на малцинството, дали ще търсят коалиционни отношения.

Христо Иванов, "Демократична България"

От партията на Слави Трифонов ще участват в преговорния процес, но за тях анонсираната рокада не е достатъчна.


„Друг е въпросът, че е много лошо решението. Ние гласувахме срещу това правителство, излязохме от тази коалиция заради поведението и нарушенията, които направиха Кирил Петков и Асен Василев, те предлагат Асен Василев - това не е ръка подадена приятелска, това е някаква рокада, която правят, имитация на някаква дейност“, каза Тошко Йорданов.  


А ГЕРБ-СДС се обявиха твърдо "за" нови избори.

 

С този режим на ротация до края на мандата ние можем да имаме 8 различни премиери и ако някой има подобни амбиции, да започне да прави списък - по 6 месеца всеки. Това е несериозно. Държавата все още се управлява от абсолютно неадекватен човек, който с всяко своя действие предизвиква още по-голяма каша и катастрофа. Когато любовта е изчезнала, никаква подмяна на партньорите не може да свърши работа.

Томислав Дончев, ГЕРБ-СДС

Движението за права и свободи пък видяха злоупотреба с властта от страна на премиера в оставка Кирил Петков и от цялото правителство.


„Ще ви кажа какво е според мен решението. Подкрепяте не този министър-председател, а такъв кабинет, който не само той, но и други хора смятат, че Конституцията и законите и процедурите, по които те есе осъществяват, е врата в полето. Очевидно не за първи път, не за втори, не за трети, за н-ти път и продължават да го правят“, категоричен бе Цонев.


А "Възраждане" не вярват, че кандидатурата на Асен Василев ще доведе до нещо ново.

 

Смятате ли, че има някаква разлика между Кирил Петков и Асен Василев? Всички знаем, че Асен Василев беше министър-председател в сянка. Днес министър-председателят в сянка излезе на светло.

Костадин Костадинов, "Възраждане"

За да получи необходимата подкрепа в Парламента, правителството, предложено от кандидата за премиер на "Продължаваме промяната" Асен Василев, трябва да събере гласовете на мнозинството от присъстващите народни представители.