Euronews Primetime

Анализатори с първи коментари в Euronews PrimeTime след връчването на мандата

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 07 01 181015

Президентът Румен Радев връчи мандат на Асен Василев от „Продължаваме промяната“ за съставяне на правителство.

Коментират политолозите Теодора Йовчева и Георги Проданов и юристът Борислав Цеков от „Институт за модерна политика“.

 

Теодора Йовчева:

За мен кандидатурата на Асен Василев е продължение на досегашната политическа линия на правителството. По-скоро е сигнал, че ще видим сходна до Кирил Петков политика – в идейно отношение, бих го обобщила като „още от същото“, но за сметка на това е и отстъпка спрямо БСП, но не и спрямо „Има такъв народ“. Защото БСП поставиха условието Кирил Петков да не бъде кандидата за премиер на „Продължаваме промяната“, но пък ИТН казаха, че и Асен Василев е неприемлива фигура. За сметка на това казаха, че Никола Минчев би бил по-приемлив за тях. В този случай аз виждам тази номинация като възможност за продължаване на диалога с БСП, но не толкова държане на „Има такъв народ“.

 

Борислав Цеков:

Не съм изненадан, те са един екип от няколко души. Към този час няма парламентарно мнозинство, което да избере това правителство. Това все още са само планове и намерения на тази партия, те загубиха парламентарното си мнозинство, тоест парламентарното доверие, което трябва да имат, за да съществува правителство. Не виждам поведение, политически диалог, хвърляне на мостове от страна на „Продължаваме промяната“, която изпадна определено в една изолация – изключая БСП и „Демократична България“, те няма с кого да разговарят.

7-дневният срок започва да тече, но аз също не очаквам нищо ново, тези хора показаха вече какво могат, каква им е политическата култура, дали и всъщност не зачитат в необходимата степен върховенството на Конституцията и конституционния ред (видяхме много демонстрации на това). Така че съм силно скептичен. А дори и да съумеят – с пазаруване на депутати (нямаше доказателства, но видяхме едни депутати как изведнъж се събуждат и напускат парламентарната си група). Ще видим какво ще се случи, но такова правителство ще доведе страната до задънена улица. То вече я доведе – незапомнена, катастрофална политическа обстановка. Но нека още няколко дни да живеят на крилете на надеждата, че отново могат да вземат властта със същите фанфари, с които дойдоха. После пак ще продължим с оценките.

 

 

Георги Проданов:

Мисля, че е ясно, че БСП ще подкрепи след изявлението на Корнелия Нинова, че има момент на приемане на Асен Василев. За мен ключът е в „Има такъв народ“ и по-скоро разпада в тяхната парламентарна група, който след напускането на Виктория Василева е видим. Очаквам оттам да дойде необходимия брой депутати, които да подкрепят новото правителство. Разбира се, не можем да бъдем оптимисти за това дали ще се стигне до набиране на тези 121 гласа.

Интересното в случая е не толкова рокадата между Петков и Василев – тя беше очаквана. Интересна е заявената програма, с която продължават от ПП. На практика няма отстъпление от първоначално заявените намерения. Нямаше ги по-острите думи, но целите, средствата и плановете остават същите. Това може да бъде сигнал, че не се е наложило на Асен Василев да преговаря твърде много с потенциални депутати, които да подкрепят правителството. Ако съдим по съдържанието на тази, макар и заявена от бившия премиер програма, за мен е намерена подкрепа в тази посока в Народното събрание и това ще позволи да продължи това управление. Те си сложиха хоризонт от 6 месеца – нещо, което дава различна ситуация, каквато до момента не сме имали в българската политика.

 

Какво още казаха нашите гости – вижте във видеото.