Спорт

Ще участват ли спортистите от Русия и Беларус на Олимпийските игри в Париж?

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Международният олимпийски комитет допуска спортистите от Беларус и Русия да участват в следващата Олимпиада под неутрален флаг. Квалификациите в някои дисциплини започнаха, но според експерти не всички атлети ще бъдат допуснати до спортния форум. А причината е войната в Украйна, която продължава.

Подобни бойкоти има от 1992 г. насам. Руската инвазия в Украйна създаде нова ситуация и Международният олимпийски комитет опитва да постигне консенсус. Но има голямо недоволство сред много федерации. Мисля, че спортистите от Беларус и Русия ще са с много ограничено присъствие.

Даниел Райхе, спортен експерт

През март Международният олимпийски комитет препоръча руските и беларуските спортисти да бъдат допускани под неутрален флаг, ако не подкрепят публично войната в Украйна и не са свързани с армията. Много олимпийски федерации обаче все още нямат ясни критерии за допускането на състезателите.

Освен това година преди началото на Олимпиадата в Париж организаторите традиционно изпратиха покани до Националните олимпийски комитети на Игрите. Поканени са 203 държави, но Беларус и Русия не са сред тях.

Това е много критично решение. Не бива да забравяме, че много руски и беларуски спортисти не подкрепят войната. Трудно е да се реши как да се действа. Международният олимпийски комитет търси компромис, който да устройва всички.

Даниел Райхе, спортен експерт

По-рано Украйна забрани на спортистите си да участват в Олимпиади, в които се състезават хора от Беларус и Русия – независимо дали става дума за национален или за неутрален флаг.