Култура

„Гумени глави“: Започва лятно турне със звездите на R&B Records

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Започваме лятното ни турне на 5-и август в Бургас на Spice Music Festival. Много хора ще се насладим на нещо, което Мишо започна преди време. С нас ще бъдат звездите на R&B Records – „Лошите“, „Антибиотика“, Конса, Бенджамини, RBR, Tufo, Dreben G, барабанисти, китара, Ева-Мария от Deep Zone също ще бъде с нас. От няколко дни говорим с Мишо и с Ванко 1, може би и той ще бъде с нас на някои от датите.“

Това казаха за Euronews Bulgaria Михаил Михайлов (Мишо Шамара) и Диян Савов (DJ Dian Solo), които се събират, за да върнат на сцената легендарните „Гумени глави“.

Преди 20-30г. никога не съм си представял, че ще бъдем ретро, но нещата са такива сега. Това е хубаво, защото поколенията сега имат възможност да се пренесат в годините на техните бащи и майки, или пък техните родители да си спомнят за първата целувка.

Мишо Шамара

„Нашите албуми днес се продават като реликви, виждам, че са на някакви цени, които са космически. Продават се като NFT-та от нашето време. С два от албумите си държим рекорда за физическите продажби на албуми в България. За нашето време постигнахме всичко най-добро в България. Благодаря на Дидо, който организира тези неща сега, защото без него тези неща нямаше да се случат. Старите вражди са забравени, станахме на 50г. чичовци. Това с боищата с конкурентите ни преди бяха детски глупости. Аз винаги съм ги уважавал. Следвал съм в живота си, че дори да имаме музикални конфликти, когато става въпрос за изкуството, мога само да давам уважение. В тази трудна среда след падането на комунизма и тоя преход, който не беше лесен и още не е приключил, правенето на бизнес хич не беше лесно. Има нашето уважение този, който е успял. Имало е затопляне на отношение с тези конкуренти тогава, после пак захлаждане. Спортната музика във всяка една музика съществува и особено при нас артистите егото е голям проблем. Ставаме жертва на собственото си его понякога и оттам идват всичките детски простотии, които сме правили. Аз съм правил доста такива“, каза Шамара.

Конструкцията тази година ще е най-голямото нещо, което сме правили като „Гумени Глави“ толкова години след старта. Надграждаме всяка година. Виждаме много поколения хора, които са пораснали и са с жажда за нашата музика, за готино изкарване“, сподели DJ Dian Solo.

Относно новите аранжименти, ще запазим класическото звучене на парчетата, но ще сложим и живи инструменти отгоре, леко сме ги променили. Няма да правим рок-рап, но ще втвърдим някои парчета. С Ванко 1 си говорим от няколко дни с Мишо. В някои дати от нашите концерти ще бъде в чужбина, но има вероятност да се включи в някоя от датите.

DJ Dian Solo

„Ние държахме рекордите за продадени албуми в България. Бяха в огромен тираж. Хиляди продажби имаше. Удоволствие е като видиш хилядите усмивки на хората, които пеят тези песни. Това е най-голямата награда за един артист“, каза DJ Dian Solo.

На 25-и август се очаква да бъдем на „Егаси феста“ в Бургас със Спенс, Румънеца и Енчев и куп други рапъри, с които някои от нас сме имали караници. Почти са разпродадени билетите. Особен акцент ще направим във Варна, нашият роден град, там сме подготвили тежка артилерия. Не идвайте, ако не искате да си изкарате супер яко“, коментира още той.

Lil Sha - моят син, ще бъде с нас през цялото ни турне. Новото му EP (кратък албум) е почти готово и мисля, че ще бъде издадено преди да дойда в България. Има и ново видео. Снима още две. Записа песен с едно от новите лица на Detroyt, в Америка в момента има сериозен тренд на Детройския звук. Работим върху видеото и на тази песен. Има много млади изпълнители в България, които „гърмят“. Натискат и си гонят целите. В момента благодарение на социалните медии е много по-лесно публиката да забележи талантите. По нашето време добрата музика не беше достатъчна. Трябваше да бъдем и добри бизнесмени, да намерим начина да достигнем до публиката. Тогава можеше да стане само чрез радиостанции, по-късно телевизия ММ и този hustle, който ние направихме ни даде възможността да „гръмнем така“. Има много талантливи момчета в България днес в рап музиката“, сподели Шамара.

Целия разговор вижте във видеото.