Икономика

Икономист: Бюджетът е базиран на щастливи случайности

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Бюджетът беше напълно очакван, тъй като не могат да се очакват структурни реформи за оставащите 5 месеца до края на годината. Надявам се следващият да е по-амбициозен в това отношение.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria главният икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков.

Бюджетът беше заложник на правителството, което все още показва, че липсва стабилно парламентарно мнозинство, което да предлага конструктивни решения и политики. Притеснен съм за бюджета за следващата година, защото мисля, че ще видим нещо подобно.

 

Пред бюджета има много предизвикателства, видяхме как се раздуват разходи. При събираемостта на ДДС също има сериозни предизвикателства. Ако се изпълни прогнозата на БНБ за забавяне на икономическата активност през втората половина на годината ще има по-малко приходи.

Голяма въпросителна остават средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, които обаче не трябва никога да забравяме, че са капиталови разходи. Тоест те не могат да се харчат за заплати, за помощи за отопление, вдигане на пенсии и т.н.

Увеличаването на заплати и пенсии трябва да върви с някакви структурни реформи, които не виждаме. Виждаме административно увеличаване на разходите, които догодина при по-слаба икономическа активност би създало сериозен проблем.

 

Може да се надяваме да се случи икономически ръст, но когато бюджетът е базиран на такива щастливи случайности, това със сигурност не е добра политика.

Изплащането на заплатите по банков път по никакъв начин няма да реши някакъв сериозен проблем, защото може да получите минималната по банка, а всичко останало в плик. Разграничението, което се направи между 50 и 100 заети е лишено от всякаква логика.

Имаше по-смислени мерки. Например НАП да спре да се занимава с всички фирми и да концентрира вниманието си върху рискови, които декларират огромни наличности на кеш в касите си. Да се направи някаква мека мярка, която да концентрира работата на НАП в тази посока. Обхващането на всички фирми разпилява ограничените му ресурси.

В момента не е криза – нито ресторантьорският бизнес изпитва някакви затруднения, нито продажбите на книги са намалели, т.е. мерките за подпомагане трябваше да отпаднат. Видяхме, че въпреки намаленото ДДС цените не намаляха, напротив започнаха да растат.

Мярката за облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества също вече няма смисъл.

Вижте цялото интервю във видеото.