Спорт

ЦСКА-София и Левски започват евроучастието си тази вечер

От Венислав Григоров Венислав Григоров Стажант
Levskicska Снимка: БГНЕС

Двата гранда на българския футбол ЦСКА-София и Левски ще започнат своето участие в евротурнирите тази вечер с първите си мачове от втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите.

От 20:00 часа "червените" посрещат румънския Сепси на стадион "Българска армия", а два часа по-късно започва двубоят между македонския Шкупи и Левски в Скопие. "Армейците" влизат с големи амбиции в евротурнирите след силното си представяне в efbet Лига през миналия сезон, но началото на новата кампания не бе убедително за тях.

В първия кръг от сезона те направиха нулево равенство при гостуването си на Хебър в Пазарджик, а седмица по-късно надвиха с минималното 1:0 новака Крумовград у дома. Сега играчите на Саша Илич ще трябва да покажат най-доброто си лице, за да си осигурят добър резултат в първия мач срещу солидния румънски отбор.

За Сепси това ще бъде едва трето участие в европейските турнири. Съставът дебютира през сезон 2021/22, като в историята си е отстранил само един отбор - Олимпия (Любляна), през миналата година. За двубоя "червените" ще могат да разчитат на голмайстора си от миналия сезон Дюкенс Назон, който не игра в първите мачове от първенството, получавайки по-дълга почивка.

От 22:00 часа пък Левски гостува на македонския Шкупи на стадион "Тоше Проески" в Скопие. "Сините" също имаха колеблив старт на сезона и записаха домакинска загуба от ЦСКА 1948 в първия си мач.

След това играчите на Николай Костов показаха добра при гостуването на Ботев Пловдив и спечелиха с 3:1. Селекцията на тима върви бавно, като до момента бяха привлечени само двама нови футболисти - бразилеца Дарлан и французина Асими Фадига.

В деня преди двубоя с Шкупи Левски официално се раздели с един от своите лидери - централния защитник Ноа Сонко Сундберг. Македонският тим достигна до участие в Европа, след като завърши на второ място в първенството на Северна Македония. През миналата година отборът дори стигна до плейоф за участие в Лигата на конференциите, но го загуби от косовския Балкани, който наскоро игра с Лудогорец.

Срещата с Шкупи бе белязана и от скандал около цените на билетите за двубоя, след като се оказа, че домакините са сложили осем пъти по-висока цена за феновете на Левски, отколкото за своите привърженици. Въпреки това се очаква "сините" да разчитат на мощна подкрепа от своите фенове, които ще наброяват около 1600 души.

 

Още спортни новини вижте във видеото: