Свят

Българка "крипто кралица" е включена в списъка на десетте най-издирвани лица на ФБР

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 07 01 115838 Снимка: ФБР

Ружа Игнатова, българската измамница, която стои зад прословутата Понци схема "One Coin", е включена в списъка на десетте най-издирвани лица на ФБР.

Игнатова, която е известна и като самозваната "крипто кралица", е обвинена, че с измамната си схема е измамила жертвите си с 4 млрд. долара, съобщи „U.Today“.

 

След като пуска на пазара мнимата си криптовалута по целия свят, родената в България германска гражданка изчезва с откраднатите пари още през 2017 г. Настоящото ѝ местонахождение остава неизвестно. Разследващите се опитват да я издирят от години, но без успех.

Полицията на провинция Северен Рейн-Вестфалия (NRW) предполага, че тя може да е променила външния си вид по хирургичен път. Властите също така предполагат, че тя може да е тежко въоръжена.

Съществува и теория, че Игнатова може да е мъртва, поради което е успяла да избегне правосъдието толкова дълго време.

Изчезването на една от най-големите крипто измамници в историята е обект на нов документален филм, наречен подобаващо "Крипто кралица". Продуцентите, които стоят зад проекта, подкрепен от британския „Канал 4“ и други медийни компании, твърдят, че той ще съдържа неочаквани разкрития.

Братът на криптокралицата, Константин Игнатов, остава на свобода под гаранция в очакване на присъдата. Той беше арестуван още през 2019 г. за участието си в схемата, но произнасянето на присъдата беше отложено, тъй като той сътрудничи на американските власти.

По-рано този месец присъдата на Себастиан Грийнууд, един от вдъхновителите на измамната схема „OneCoin“, беше отложена за май 2023 г.

Дейвид Пайк, друга фигура в Понци схемата, получи две години условно през март, след като се призна за виновен през октомври миналата година. /БГНЕС