Свят

Гръцки земеделци се борят с промените в климата

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Кос е една от най-популярните туристически дестинации в Гърция. Всяка година островът посреща около 1 милион и 300 хиляди посетители. Местните власти се опасяват, че през следващите години продължителните горещини могат да накарат туристите да избягват Кос през юли и август.

Местните фермери и производители вече изпитват последиците от екстремните горещини и изменението на климата. Силна суша, по-високи температури и по-малко дъждове. Горещите вълни с температури дори от 40 градуса могат буквално да изгорят белите цветове на маслиновите дървета. Освен това все по-меките зими постепенно намаляват часовете за охлаждане на дърветата. Счита се, че за нормалния растеж на маслиновите дървета са необходими средно 300 до 600 часа "охлаждане".

Промените в климата се отразиха много сериозно на производството на зехтин не само на нашия остров, но и в цяла Гърция. През следващата година очакваме производство с около 30 %, а в най-добрия случай с 40 % от миналогодишното и това се дължи основно на климатичните промени.

Йоанис Пападимитрио, производител на маслини

Пчеларите на острова са изправени пред същите трудности. Меката зима "заблуждава" пчелите, че е настъпила пролет. Пчелите не си почиват, многоцветните растения цъфтят твърде рано и повечето са "мъртви" до юни. Друг проблем е нестабилното време.

През тази година времето беше доста бурно и вече виждаме последиците. Те се появяват сега, когато производството е започнало. Имахме много дъжд в неподходящо време, а сега и много жега. Виждам, че реколтата не е според очакванията. Първоначално по отношение на количеството, а след малко ще проверим и качеството.

Антоли Дионисия, производител на мед

През последните години винопроизводителите от Кос се опитват да направят виното на острова известно и извън пределите на Гърция.

Въпреки това климатичните промени се оказват силен враг, тъй като засягат гроздето, без да го унищожават пряко, а причиняват химически промени.

По-специално, по-високите температури могат да променят вкуса на виното. Тяхното качество и идентичност зависят от деликатния химичен състав на гроздето и условията, при които то се отглежда.

Това е голяма грижа за винопроизводителите, тъй като гроздето е сърцето на виното.

Промените в климата наистина засягат виното, и то не само в Кос, а навсякъде. Въпреки това съвременните техники за отглеждане и научните познания ограничават щетите. Нуждаем се от помощта на експерти и от много грижи в лозето.

Мари Триантафилополу, винопроизводител

Вино, зехтин и мед. Производителите на тези стоки вече изпитват последиците от изменението на климата. Те също така се опасяват, че през следващите години ще бъдат засегнати както количеството, така и качеството на стоките, произвеждани на острова.

Апостолос Стайкос, Euronews