Общество

Климатолог: Температурите са с 5-6 градуса над нормата за юли, на места има „тропични нощи“

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Горещниците са 28-29-30 юли. Това е сърцето на лятото – най-горещото време от годината. Сега сме в първата гореща вълна. След кратък отдих през уикенда, прогнозата за следващата седмица е за доста горещо време, поне още 5 дни.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime Зорница Спасова, главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи, която е и климатолог.

Първата гореща вълна е най-смъртоносна, защото все още не сме адаптирали, идваме от по-хладно време, не сме си адаптирали облеклото. Не пием повече вода, не се прибираме на закрити помещения.

Особено застрашени са хронично болните и много възрастни хора. Южните народи сме добре приспособени към жегите, но скоро дори в Африка няма да се справят с тях, посочи Спасова.

Имаме 5-6 градуса над обичайното за юли, така че действително температурите са доста високи. Опасно е, ако през нощта температурата превиши 20 градуса, защото тялото няма такъв промеждутък, в който да отдъхне и да се охлади.

В София сега започва, но в определени райони на страната от няколко години насам вече има т.нар. "тропични нощи" (температурата не пада под 20 градуса) – в Дунавската равнина, Горнотракийската низина, южно от Кресна, отбеляза Спасова.

С 30% са се увеличили екстремните прояви на времето в България, една от които са горещите вълни. Други примери са обилните валежи, градушки, силни ветрове, засушавания. 

Целия разговор вижте във видеото.