България

Надежда Нейнски за руския ултиматум: Такова безобразно отношение не съм виждала

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Доста неща съм видяла по отношение на опитите на Русия да се меси във вътрешните работи на България – и като външен министър, и в годините след това. Но такова безобразно отношение не съм виждала. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ Надежда Нейнски, дипломат и бивш външен министър, по отношение на руския ултиматум спрямо България.

 

На практика това означава как Русия се меси във вътрешните работи на България. Как другояче би могло да бъде интерпретиран ултиматум, забележете, до българските институции, до българското правителство и до българския премиер. Ние не сме губерния на Русия, за да ни се поставят подобни ултиматуми – до 12:00 ч. да си оттеглим решението за експулсиране на руските дипломати. И аз не смятам, че има правителство на демократична страна, което би направило подобно оттегляне.

Надежда Нейнски, бивш външен министър

„Подобни заплахи са съществували преди това, и когато се случи, това ми напомни един епизод по време на войната в Косово, когато от руското правителство искаха от нас разрешение да прелетят над територията на България и да кацнат на летището в Прищина. С което щеше да се провалят усилията на демократичната общност за спирането на Милошевич (по онова време той бе подкрепян от Русия). И тогава българското правителство не даде разрешение. Спомням си, тогава също имаше заплахи от тогавашния руски посланик, устни ултиматуми, че едва ли не самолетите вече са във въздуха и нека да видим какво ще се случи. И ние казахме, че България като демократична и суверенна страна си запазва правото да реагира по начина, по който го предполага закона и Конституцията на България, така че нека опитат“, припомни Нейнски.

Да, проявихме характер, и между другото, това решение на българското правителство беше първо ключово за стабилността и сигурността в региона. Аз винаги поставям това нещо на първо място. Опитите на Милошевич тогава да дестабилизира Балканите не само щяха да провалят стремежа на България за членство в ЕС и НАТО, но и да превърнат България в страна от конфликта, допълни тя.

„Затварянето на руското посолство в София не означава задължително скъсване на дипломатическите отношения. Аз смятам, че българското правителство и българските институции нямат никакъв друг вариант освен това да проявят характер. След решението, което е взето, България няма стъпка назад, посочи бившият външен министър.

Цялото интервю вижте във видеото.