Общество

Министърът на туризма призова ресторантьорите да преосмислят поведението си, те ѝ искат оставката

От Euronews България Euronews България

Министерство на туризма с позиция към Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията след реакцията на двете организации и желанието им да дадат на съд клиента, платил близо 500 лв. сметка за три котлета от телешко месо във Варна.

Припомняме, че преди дни в социалните мрежи клиент публикува клип, на който се вижда сметката му от обяд във варненски ресторант. Недоволството на клиента идва от  цената на телешкото, която е обявена за 100 г (по 35 лева), както и че цената е за 1400 г месо, измерено в суров вид.

В своята позиция Зарица  Динкова заявява, че като министър на туризма е силно притеснена от сигналите, които Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията изпраща към българските потребители.

Вчера, във връзка със станалия особено популярен случай с продажбата на телешко на грамаж и последвалата буря от реакции в социалните мрежи, Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията заявиха, че ще съдят клиента на заведението, който си позволи да повдигне въпроса за спорната търговска практика.

Напомням, че обществото, срещу което тази асоциация открито застава беше, и до днес е толерантно към ресторантьорския сектор, който губеше пари и клиенти в първите месеци на пандемията. За да ги подпомогне, държавата - респективно всички ние - се лиши от многомилионни приходи, които останаха в собствениците на заведения, казва се в позицията, подписана от министър Динкова.

Неумелото управление на тази, а и на други подобни кризи, нанася непоправими щети върху имиджа на целия български туризъм, категорични са от ведомството.

Призовавам асоциацията на ресторантьорите да преосмисли цялостното си поведение по отношение на клиентите си, както и към по-отговорно отношение към образа на българския туристически продукт.

В противен случай, ще ми е много трудно да защитя данъчните придобивки в бюджета за следващата година, тъй като няма да мога да намеря аргументи и подкрепа за това в българското общество, казва се още в позицията на Министерство на туризма.

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията реагираха на становището на ведомството и поискаха оставката на министъра на туризма Зарица Динкова.

В позицията на собствениците на заведения се посочва:  „ресорният министър трябва да се бори за по-добри условия за развитие на сектора, който обслужва. Нашият не го прави! Липсата на политическа култура и опит в бранша обаче води до грешни решения, с които се заемат позиции, създаващи кризи, които ни се налага да управляваме“.

Те посочват, че са разбрали, че не могат да разчитат на Динкова за подкрепа, а вместо да помага на бранша им, тя му вреди.

„Изумени сме, че Динкова твърди, че ако не преосмислим поведението си, щяло да й бъде трудно да ни защити. Използваме случая да я уведомим, че да се защитаваме, можем и сами“, казват от организациите на заведенията.

Те представят и резултати от анкета, проведена между членовете им, като 98% от тях смятат, че Зарица Динкова трябва да подаде оставка заради позицията си по казуса със скъпите стекове.