В темпото на Кари

Евгени Иванов: България ражда много добри волейболисти | В темпото на Кари, 22.07.2023

От Карин Околие Карин Околие Водещ

Даваме начало на спортния обзор с една от легендите на българския волейбол Евгени Иванов. Въпреки че на всички ни се струва, че в определени моменти волейболните ни отбори губят позиции, в България има волейбол и в България се раждат чудесни състезатели за този спорт. Това каза в „Темпото на Кари“ Евгени Иванов.

Когато се съберат няколко такива талантливи деца в едно поколение, както се случи през 2003 г., наистина можем да стигнем до върховете на световни и европейски първенства. Талантливи деца винаги ще се раждат, но една птичка пролет не прави, особено в колективните спортове, каза още волейболистът.

Много са факторите, които трябва да се съчетаят, за да може волейболните ни отбори да вървят към европейските и световни купи. Сред тях са даденостите на поколението играчи, треньорите, които работят с тях, системата, по която се работи, но необходима е и доза късмет, коментира Евгени Иванов. Когато са на лице всички тези условия, има и големи шансове за успехи.

Труден обаче по думите на Иванов е преходът от юношеските и девическите групи към женските и мъжки отбори. При младежите има успехи, които са видими, когато обаче те достигнат до следващата възрастова група, преходът се чупи. Може би когато спечелиш някаква важна титла в по-ранна възраст, може би състезателите решават, че вече са големи спортисти. Иванов обаче е категоричен, че това е грешка, защото до последния момент, в който един състезател се изявява, трябва да тренира, да се учи и развива.

Цялото интервю вижте във видеото.