Euronews Primetime

Социолог за шпионския скандал: Това е рисков ход на Петков

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Да взима решение, което може да има последици в следващите 10, 20 и повече години е наистина рискова политика, рисков ход. Така социологът Алексей Пампоров коментира в студиото на Euronews PrimeTime решението на Кирил Петков да изгони 70 руски дипломатически служители от България.

Това беше нещо, за което от „Демократична България“ отдавна се бореха, но не успяха да го вкарат в дневния ред. И сега Кирил Петков го вкарва еднолично, твърдейки впоследствие, че е комуникационна грешка. Но тук са нарушени няколко принципа, убеден е социологът. Първо, в момента го няма външният министър, заедно с президента е извън страната. А това е сериозен ход, в контекста на това, че правителството вече е в оставка, при гласуван вот на недоверие, казано иначе – до две седмици този човек си отива от активната политика поне за следващите три месеца, допълва Пампоров.

Това не е комуникационна грешка. Петков не гони 70 дипломати, а 17 – останалите са служители. Но като изгониш 70 служителя, гониш и техните семейства – стават над 200 човека. Нещата са много непремислени, много необмислени, смята още социологът.

Цялото интервю вижте във видеото.