Euronews Primetime

Стоян Михалев, ДБ: За част от тези 70 души има данни, че са извършвали шпионска дейност

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

За част от тези 70 души има данни, че със сигурност са извършвали шпионска дейност, но за част от тях предложението да бъдат обявени за „персона нон грата“ са били свързани с т.нар. принцип на реципрочност. Това каза в интервю за „Евронюз България“ Стоян Михалев, депутат от „Демократична България“ и член на Комисията по външна политика в Народното събрание, ден след закритото заседание, на което бяха изслушани премиерът и председателят на ДАНС относно скандала с изгонените руски дипломатически служители.

Според мен, от това, което чух на закритото заседание, изобщо не може да става дума за еднолично решение, убеден е Михалев.

Той обаче смята, че този тип теми не подлагат под въпрос разговорите за бъдещ кабинет.

„Единствено, това, което сме чули като условие от БСП, е кандидатът за премиер да не бъде Кирил Петков. Иначе, разговори ще има“, каза депутатът от „Демократична България“.

„Само ще напомня, че както стана и с декларацията, осъждаща нападението на Русия над Украйна – това не породи разваляне на коалицията, т.е. на управлението. Както после стана и с този проблем с Македония – знаете, че беше повдигнат от ИТН, те го бяха поставили като проблем, който ще бутне коалицията. Но в крайна сметка, макар БСП да не са били на мнението на „Демократична България“ и на „Продължаваме промяната“, това не повлия по някакъв начин на взаимоотношенията. Защото си има теми, които всяка политическа сила си е стояла на една или друга страна и по тези теми всеки има право на собствено мнение“, припомни той.

 

Съжалявам, че БСП имат такова мнение, защото те по-скоро не са убедени, че наистина тези хора са извършвали такава дейност. Аз за себе си съм убеден, защото предоставените доклади бяха цитирани на закритото заседание, за мен бяха достатъчно убедителни.

Стоян Михалев, "Демократична България"

Цялото интервю вижте във видеото.