Euronews Primetime

Пари за гориво: Депутатите приеха помощта от 0,25 лв. на литър

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Паралелно с извънредните политически събития, депутатите разглеждат и актуализацията на бюджета. Какво приеха до момента:

Опозицията отново категорична - помощта от 0.25 лв. за литър гориво няма да свърши работа.

 

Хората, които всяка седмица ходят на българското Черноморие. Тези, които ходят на море по Гърция…богатите, които нямат нужда от това подпомагане ще получат 100 лева плюс това. Сега от вашите 150 милиона, 100 млн. лв. ще ги вземат хората, които нямат нужда от тях!

Делян Добрев, ГЕРБ-СДС

Критиката е, че се дават на калпак, а би трябвало да е подоходно проведена политика, е резонна критика, но тя може да бъде отправена и към други мерки - например ковид добавката на калпак за всички пенсионери, които получават или по 300, или по 3000 лева.

Георги Ганев, “Демократична България”

И според “Възраждане” компенсацията облагодетелства хората с високи доходи, а не обикновения човек.

 

Някой трябва да извади 180 лева, за да вземе обратно 12 лв. Крайно недостътачна е отстъпката от 25 стотинки на литър, крайно недостатъчна.

Искра Михайлова, „Възраждане“

Има криза в момента и трябва да се действа бързо, за да се подпомогнат максимален брой хора.

Настимир Ананиев, “Продължаваме промяната”

Парламентът одобри компенсацията за горивата, а по план тя трябва да започне от 1 юли и ще действа до края на годината. От Българската газова и петролна асоциация, в която членуват най-големите дистрибутори на горива, обаче няма да успеят с помощта към потребителите навреме. Оттам обявиха, че тя ще влезе в сила три дни, след като актуализацията бъде публикувана в Държавен вестник.


За Евронюз България – Християна Димитрова