Общество

Военната прокуратура проверя свой обвинител за дело срещу генерал

От Euronews България Euronews България

Военната прокуратура в София образува дисциплинарно производство срещу военни прокурор и следовател. Това съобщиха от институцията.

Дисциплинарното производство е по повод констатации в доклад на Върховната касационна прокуратура за установени сериозни нарушения в срочността и ритмичността по досъдебно производство, водено от военен прокурор.

Дисциплинарното производство е образувано по текста от Закона за съдебната власт, свързан с действие или бездействие, което е довело до неоправдано забавяне на досъдебно производство, отнасящо се до разследване на престъпление евентуално извършено от генерал, военно длъжностни и/или цивилни лица, предаде БТА.

Назначена е комисия в състав от трима военни прокурори, която да установи действията на двамата магистрати по делото. Проверката ще обхваща както материалите по досъдебното производство, така и натовареността на двамата за периодите, в които делото е било в активна фаза на разследване, ползваните от тях болнични дни и отпуски, както и участията в съдебни заседания на наблюдаващия прокурор.

В срок до два месеца комисията следва да изготви доклад за работата на магистратите, обект на дисциплинарната проверка.

Преди три дни проверка по седем досъдебни производства установи сериозни нарушения в срочността и ритмичността на разследванията. Те са допуснати от трима наблюдаващи прокурори – двама от Софийска градска прокуратура и един от Военно-окръжна прокуратура София, сочи анализ на прокуратурата.

Констатираните нарушения дават основание да се смята, че е налице дисциплинарно нарушение - действие или бездействие, което неоправдано забавя производството.