Европа

2023 г. на път да постави рекорд по високи температури

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Южна Европа е в плен на непоносими горещини. Тъй като в цял свят се чупят рекорди за топлина, учените твърдят, че има вероятност 2023 г. да се запише като най-горещата година, откакто в средата на XIX в. се водят регистри.

Световната метеорологична организация на ООН, съобщи, че месец юни е бил най-горещият в историята в световен мащаб.

ИТАЛИЯ

Италианските власти предупредиха за опасни температури, тъй като се очаква горещата вълна, която минава през страната, да стигне връхната си точка. Ще бъдат засегнати градовете, както в северните, така и в южните части на страната. Издадено е предупреждение за горещини от най-висока степен за 23 големи града, като областите Пулия, Базиликата, Калабрия, както и в Рим. Най-засегнати ще бъдат островите Сардиния и Сицилия, където температурите могат да достигнат 46 градуса.

Получихме информация и бяхме подготвени, но едно е да го прочетеш, друго е да ог почувстваш. Тук е наистина много горещо. Не сме свикнали с това, защото при нас няма нищо общо с това. Наистина ужасно.

Aлберето Фаусто, турист

В столицата 28 здравни центъра са отворени и предоставят места за разхлаждане и вода. Жегите поставят пред изпитание и болниците, тъй като отделенията за спешна помощ са пълни. На национално ниво лекарите отчитат увеличение от 20% на сигналите за спешна помощ.

ИСПАНИЯ

В голямата жега улиците на Хаен, в сърцето на Андалусия, са празни, температурите надхвърлят 44 градуса по Целзий. Повечето жители и гости излизат се разхождат по булеварда след 18 часа, потапят краката си във фонтаните или се разхлаждат в баровете на града.

По това време на деня, в 14 часа следобед, най-важното нещо е да си стоиш в къщата или край басейн. Тук не можеш да излезеш навън при тези 43-45 градуса по Целзий, които вече имаме през последните дни.

Капила Агилар, местен жител

Хаен е предимно земеделска провинция, известна с производството на маслини. Най-големият проблем не са високите температури, а липсата на водни ресурси, които се изпаряват и оставят маслиновите дървета сухи. Последната гореща вълна предизвика нова загриженост относно въздействието на екстремните летни горещини.

РУМЪНИЯ

Това лято румънската столица също се задъхва от високи температури, а по улиците има малко хора. Жълт и оранжев код за горещо време е в сила за 22 окръга в южната половина на Румъния. Предупреждението за опасна жега е в сила и за столицата Букурещ, където градусите се качиха до 40. Температурно-влажностният индекс ще надхвърля критичния праг от 80 единици, предупреждават специалистите.