Политика

Радев за „Росенец“: Да видим дали е в резултат на корпоративни апетити или кризисен пиар

От Euronews България Euronews България
Radev SU BGNES Снимка: БГНЕС

„Кой даде на концесия пристанището на „Росенец“? Правителството на Бойко Борисов го направи за 35 г. Служебното правителство не е удължавало концесията.“ Така президентът Румен Радев коментира пред репортери в СУ "Св. Климент Охридски" намерението на управляващите да прекратят договора за отдаването на „Росенец“, като го определи като „прибързано“.

Радев посочи още, че назначения от него кабинет не е удължавал концесията, „просто остават 24 г. от нея“.

„Служебното правителството не я прекрати, защото се водеше борба с космическите цени на горивата, които ни докараха четворната коалиция. Предстои да видим дали това предложение на управляващите е в резултат на корпоративни апетити или кризисен пиар, за да забравим кой ни докара до 30% по-скъп руски газ, и за „Джемкорп“ , заяви той.

По думите му служебният кабинет „само за 5 месеца е събрал 180 млн. лв. данъци от „Лукойл“, което не е било направено от предишната власт.

"Надявам се, че са си направили оценка на риска. Какво има зад пристанището, защото там има голяма тилова база. На кого принадлежи тя, защо принадлежи на "Лукойл", кога е взета от него. Как това връщане на пристанището на държавата ще работи с тази тилова база, без която прехвърлянето на петрол към нефтохимическия комбинат е невъзможно. И най-важното как това ще се отрази на цената на горивата", каза президентът. 


Обобщение на днешния ден вижте във видеото: