Euronews Сега

51 години без Гунди и Котков: От Левски почетоха паметта на двете си легенди

От Euronews България Euronews България
Gundi Kotkov

Ръководството, служители, ветерани и привърженици на Левски поднесоха венци и цветя по случай 51-ата годишнина от трагичната гибел на легендарните футболисти на „сините“ и националния отбор Георги Аспарухов – Гунди и Никола Котков. Поклонението се състоя на Централните софийски гробища.

От клуба изразиха уважението и мъката си към своите емблематични фигури, които през 1971 година напуснаха нелепо този свят. Тогава, на път за Враца автомобилът на Гунди се блъска в камион, запалва се и двамата с Котков умират на място.

От "синия" клуб публикуваха и спомен за двамата:

"Днес е един от онези дни в историята на любимия клуб, когато въздухът е по-особен и тежък. Мъката не се отмива с годините, а споменът за Георги Аспарухов и Никола Котков става все по-ярък. Днес, 51 години след трагедията на Витиня, левскарите и футболна България все още помнят своите големи спортисти и личности. Хора, които бяха явление, надхвърлящо границите на футбола. Тъгата по Гунди и Котков не е просто тъга по двама велики играчи. Не е тъга само на спортната общественост, защото от загубата на доблестни хора винаги боли. Имената на Гунди и Котков припомнят, че има легенди, които не умират. Затова и приказката за тях се разказва от бащи на синове до ден днешен и не позволява пламъкът на величието им да угасне. За кариерата им е написано и казано всичко. Победите и попаденията с Левски, и с националния отбор ще се помнят завинаги. Те бяха всенародни любимци и затова до наши дни не секва скръбта по ранната им гибел. А за нас... За нас остава да следваме ярката светлина на тези неугасващи доблестни мъже, за да можем поне малко да се докоснем до величието им! Ръководството, футболистите, служителите и привържениците на ПФК „Левски“ се покланят пред паметта на Георги Аспарухов и Никола Котков."

Още спортни новини вижте във видеото: