Общество

Малко мече бе спасено в парка в Белица

От Euronews България Euronews България
Meche Chetiri Lapi Спасеното мече, Снимка: "Четири лапи"

Паркът за кафяви мечки в Белица поема временно грижата за малкото мече, спасено благодарение на сътрудничеството между WWF България, служители на Регионална дирекция по горите – София и Държавно горско стопанство Ихтиман към Югозападното държавно предприятие и „Четири лапи“. Това съобщиха от природозащитната организация.

След сигнал от Никола Дойкин от дирекцията на ПП „Витоша“, „Четири лапи“ е била информирана за мече, което е открито през почивните дни в двора на вила в Костенец. Първоначално то е изнесено от жител във вилата, но по-късно влязло в друг двор, където му позволили да пие вода.

Въпреки усилията на горските служители да върнат мечето обратно в гората, то продължава да се връща в селото. Благодарение на екипа на WWF, то е безопасно уловено и транспортирано в парка в Белица.

Водят се разговори за настаняване на мечето в специализирания център за рехабилитация на кафяви мечки „Арктурос“ в Гърция, откъдето вече изразиха готовност да се погрижат за него. Това е необходимо, за да може то да укрепне и да придобие умения за оцеляване в дивата природа. До края на седмицата на мечето ще бъде направен и подробен медицински преглед.