Общество

Изпитите след седми клас ще седмица по-късно идната година, обяви просветният министър

От Euronews България Euronews България
Galin Cokov BGNES (2) Снимка: БГНЕС

Изпитите за седмокласниците идната година ще са с около седмица по-късно, за да имат време те да се подготвят по-добре. Това обяви на пресконференция министърът на образованието проф. Галин Цоков по повод промените, които ведомството му смята да предприеме за новата учебна година.

Министърът съобщи още, че националното външно оценяване за седми клас ще се провежда в различни дни от изпитите в края на 10 клас с цел по-добра организация.

"Външното оценяване след 7-ми клас е структурирано в учебни дни, за да не се губи учебно време, и това сигурно ще наложи промяна по отношение на квесторите", уточни той.

„Днес подписахме нов график за външно оценяване през следващата година. Стигнахме до идеята, че в рамките на следващата година би било по-добре външното оценяване да бъде разделено по дни - на външно оценяване след седми клас и след десети, с което осигуряваме по-голяма възможност на оценителите да се съсредоточат на проверката на работата на учениците след 7-ми клас, за да може тази проверка да бъде с приоритет, учениците да получат по-бързо резултат и да започне и класирането в средните училища“, аргументира се Цоков.

Този юни изпитът по български за седми клас бе на 13-ти, а по математика - на 16-ти. Ако бъде променен графикът, то догодина изпитите за седмокласниците ще са в седмицата от 17 до 21 юни.

И през следващата учебна година учениците ще имат пет по-продължителни почивки, освен лятната ваканция. От 1 до 5 ноември 2023 г. през есента, от 23 декември 2023 г. и до 2 януари покрай Коледа и Нова година. Между двата срока няма да се учи три дни - от 3 до 5 февруари. Планира се пролетната ваканция от първи до 11-и клас да е девет дни - от 30 март до 7 април, включително, като учениците в 12-и клас ще почиват от 5 до 7 април.