Политика

Прокуратурата арестува мъж, заплашил с убийство военния министър Тодор Тагарев (Обновена)

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 39-годишен мъж за закана с убийство, отправена към действащ министър. Това съобщиха от държавното обвинение.

Обвиняемият Г. Д. на 4 юли се заканил с убийство на действащ министър, като му изпратил заплашително съобщение на личния профил в социална мрежа в интернет, посочват от СРП.  

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление - закана с престъпление срещу длъжностно лице (чл. 144, ал. 3 вр. ал. 1 от НК).

В хода на разследването служители на ГДБОП-МВР са установили, че профилът в социалната мрежа, от който е изпратена заканата, е създаден и използван от обвиняемия Г. Д.  

С постановление на наблюдаващ прокурор обвиняемият е задържан за срок до 72 часа. 

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо мъжа.

Не се уточнява кой е министърът - обект на заплахата. През последните две седмици не е имало публична информация от страна на правителството за подобни действия срещу негов член.

По неофициална информация на БНР става въпрос за министъра на отбраната Тодор Тагарев.

"24 часа" разказа, че извършителят е безработен мъж, гневен на военния министър за подкрепата му към Украйна във войната срещу Русия.

По случая е образувано досъдебно производство за закана за убийство, а Димов е обвинен от Софийската районна прокуратура. Той е задържан за 24 часа.