Общество

Ваня Кастрева: Съветвам приетите след второ класиране да се запишат

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Кампанията за прием в гимназиите е в разгара си. В 18 часа днес приключи записването на приетите на първо класиране и подаването на заявления за участие във второ. Какво предстои за незаписаните и кои са новите моменти в тази кампания - коментираме с Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието в София - град.  



Ето какво сподели тя:

Във второ класиране автоматично участват единствено в случаите, в които не са се видели класирани на първо класиране. Има родители, заедно с техните седмокласници, които са поставили в желанията си само паралелки, за които на първо класиране не им достига балът. Затова те автоматично ще участват във второ.

Но тези, които са се видели класирани, имаха няколко варианта: да се запишат, ако ги удовлетворява училището, ако това е тяхно първо желание; или да си подадат заявления за участие във втория етап на класиране. Заявлението им гарантира, че те ще участват.

Ако не направят една от тези две стъпки, те отпадат от дейностите по първи и втори етап. И съответно, ще загубят класирането си.

След второто класиране вече е от изключителна важност – ако те се видят класирани – моят съвет е да се запишат. Записването става с оригинала на свидетелството за завършено основно образование, в училището, в което са класирани, с попълване на заявлението. И, ако става дума за професионално обучение, с оригинал на медицинско свидетелство.



Цялото интервю, заедно с репортаж на Софи Цветкова, вижте във видеото.