Добро Утро, Европа

Димитър Къцарков: Новата концепция на НАТО е загуба за Русия и успех за Алианса

От Euronews България Euronews България

НАТО постигна споразумение с Турция за приемане на Швеция и Финландия в Алианса, стана ясно на срещата на върха в Мадрид. Страните са подписали меморандум да се подкрепят срещу заплахите за сигурността. Как се отрази прекрояването на геополитическата карта на сигурността в региона - темата за Euronews Bulgaria коментира международният анализатор Димитър Къцарков.

Това е среща, която всички членове на НАТО очакваха и за първи път от 12 години има доста променена стратегическа концепция, както спомена генералният секретар Столтенберг, обясни Къцарков.

Тази нова стратегия е доста по-активна и за първи път назовава ясно кои са тези сили, които нарушават интересите на Алианса - Русия и Китай. Русия е ясно посочена като основен рисков фактор и злонамерен играч. По отношение на Китай е посочено, че все още се подхожда на ниво диалог и ще се търси начин за обмен на военни учения и информация.

Поведението на Турция не е изненада за никого, допълни Къцарков. Според него опитите на Ердоган за рекет по отношение на Швеция и Финландия, не са дали резултат.

Доколкото знам, след 4 часа преговори е взето решение да се екстрадират определен брой свързани с Кюрдската работническа партия и движението на Фетуллах Гюлен лица, което обслужва по-скоро вътрешните цели на Ердоган и неговата вътрешна власт. В дългосрочен план според мен Турция остава един от важните колоси в НАТО, прогнозира анализаторът.

Новата стратегическа концепция позволява по-бързи действия на Алианса.

Преди началото на войната границите на НАТО с Русия са около 3% от държавните територии, сега целият балтийски фронт на Путин е затворен, това според мен е стратегическа загуба за Русия и успех за Алианса.

Приемането на нови членки не води задължително до разполагането на нови контингенти, допълни Къцарков.

Той коментира и темата с изгонването на 70 руски дипломати от България.
Според него, това е много добър сигнал към нашите партньори, че България ще бъде проактивен член в този Алианс, когато все повече трябва да координираме действията си с нашите съзници. Самият факт, че в България за съжаление управлението е разделено по този въпрос, не изпращаме добър сигнал. Когато твоите служби ти казват, че този ход е планиран от месеци, няма какво друго да се направи и това не е външно влияние, каза в заключение Къцарков.