Европа

Шпионският скандал - защо сега? Отговори дават дългогодишни кореспонденти в Русия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Защо точно сега се разрази скандалът с изгонването на 70 руски дипломатически служители? Отговорите ще чуем от дългогодишните кореспонденти на български национални медии в Русия Чавдар Стефанов и Валери Тодоров.

 

България е враждебна на Русия държава. Обяви го не България, а Русия – преди 3 месеца, когато започна войната в Украйна. Освен това, разпадът на Съветската империя се стабилизира донякъде с военна сила. Търси се сплотяване на народностите вътре в самата Русия, както и на хората около един водач – Путин. В този смисъл това, което се случва в България, е нещо, което започна отдавна. От 2000 година насам, отношенията между България и Русия се изразяваха главно в едно – газ. Преговори за газ. Сега няма газ. А „Газпром“ е корпорацията, която може да подкупи и висши политици, дори и правителства.

Чавдар Стефанов

Прави впечатление мащабът. По този начин България става рекордьор в изгонването на руски дипломати. Да напомним, че преди това бяха изгонени още 13, сега 70. Може би само Чехия може да съперничи с 63-ма руски дипломати. Това за мен са някакви неразбираеми рекорди. Прави впечатление размяната във времето. Този въпрос е обсъждан на 9 юни, очевидно по предложение на премиера. А решението се взема на 29 юни. Това решение е взето от самия премиер, без да уведоми президента, Народното събрание, дори и собствените депутати, което се видя от реакциите на институциите и на отделните депутати. Това е много рискован ход, защото едно такова самоволно решение, когато един министър-председател прехвърля пълномощия или по-скоро нарушава процедури, това може да доведе до война. Да не забравяме, че Русия в момента води война. Да не пресилваме заплахите, но според мен има едно зацикляне на руската тема, скоро може би ще започнем да търсим и в детските градини руски шпиони.

Валери Тодоров

Какво още казаха двамата журналисти – вижте във видеото.