Добро Утро, Европа

Ирена Анастасова, БСП: Не получихме достатъчно аргументи за изгонването на тези 70 души

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

На този етап ние нямаме достатъчно факти. Вчера на закритото заседание не получихме достатъчно аргументи за изгонването на тези 70 човека - от посолството, както и хора с дипломатически ранг извън посолството. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ заместник-председателят на БСП Ирена Анастасова относно вчерашното закрито заседание по казуса с изгонените руски дипломати.

„Веднъж беше казано, че 37 от тях са дипломати. Оказа се, че те не са 37, а 20 – други са с дипломатически статут. Останалите не са такива – едната част от тези 37 са изгонени, защото са извършвали действия, несъвместими с националната сигурност, другите са изгонени просто защото трябва да се спазва реципрочност в бройката на нашите дипломати там и руските тук. Но в публичното пространство прозвуча, че това са 70 шпиони. Оказва се, че всъщност това са две категории руски граждани и едните са с дипломатическа закрила, другите – не“, поясни зам.-председателят на БСП.

 

Наистина, ние не получихме достатъчно убедителни доказателства. А това не са изгонени един, двама, трима или седем човека. Все пак, най-много дипломати, доколкото си спомням в историята на дипломацията, са гонени 58 или 68 дипломати от Съединените щати. И ние като една велика световна сила, какво – демонстрираме мускули? И то в ситуация, в която трябва всички да подхождат с разум.

Ирена Атанасова, зам.-председател на БСП

Кирил Петков е взел това решение, както стана ясно, след съответни доклади на ДАНС, след заседание на КСНС. Но в крайна сметка, ние така и не разбрахме, излиза, че последно решението е взел той, смята Анастасова.

Когато сме в една коалиция, която не е лека и не се работи лесно в нея, за да си сигурен в действията си, за да стоиш стабилно, трябва да се научиш да се консултираш с всички останали в тази коалиция, убедена е тя.

Това не е първият случай. Когато беше затворено въздушното пространство за руски самолети. Нашият колега г-н Проданов, който е министър на туризма, предният ден беше уредил чартърни полети с руската страна, защото всички знаем, че нашият туризъм печели от това. Ние реагираме по-остро сега, защото това е с натрупвания, припомни Анастасова.

Тя коментира и евентуалното възобновяване на преговорите между БСП и „Продължаваме промяната“.

Към днешна дата мисля, че е категорично, въпреки че ние имаме колективни органи и тези решение не ги взима нито Изпълнителното бюро, нито парламентарната група, а нашия Национален съвет. И ако се стигне дотам, предполагам че се събере Националният съвет. Но смятам, че наистина се натрупаха доста неща и трудно ще пререшим такова нещо. Така Анастасова отговори на въпроса дали БСП би се върнала на масата на преговорите, ако номинацията на „Продължаваме промяната“ за бъдещ премиер е отново Кирил Петков.

Цялото интервю вижте във видеото.