Общество

Синдикатът на МВР: Протестът е крайна мярка за нас, ако нищо друго не сработи

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„В 13 ч. се събираме пред Министерство на финансите и в 13:15 ч. започва шествието към Народното събрание. Няма да затрудним движението. Протестът винаги е бил крайна мярка за нас, ако нищо друго не сработи.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Илия Хрисимов - член на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР, по повод днешния протест на полицейски служители.

 

 

Ето какво още сподели той:

Законът за държавния бюджет беше приет на първо четене и не удовлетвориха нашите искания. 10% увеличение на основните заплати в МВР не са непосилни пари за бюджета и мислим, че могат да се намерят пари за това нещо. 20-те процента, които получихме миналата година бяха компенсациите, които получихме по време на работата на служителите в ковид кризата. И пак беше плод на поредица от протести. Инфлацията в България отдавна преминава 10% и затова искаме толкова. Ние също подкрепяме протести на други сектори и увеличаването на техните заплати.

Разговаряли сме с г-н Кирил Петков и Асен Василев какви са нашите предложения за реформа в системата на МВР и нищо до момента не е направено по нея. Това, че се закриха няколко полицейски участъци, уж защото няма престъпления, не е реформа. Там няма престъпления защото няма полиция, като си тръгне полицията се вижда какво се случва. Никога не сме отправяли политически искания. Днес протестират нашия синдикат и членове на Огнеборец, но официално протестът е организииран от СФСМВР. Нашяит синдикат е подкрепен от над 11 000 членове, което е около 30% от служителите.

Проблемът с работещите пенсионери в МВР е само чистата човешка завист, че единият взима 1500 лв. заплата и 1200 лв. пенсия, това дразни някои колеги. Не сме сигурни, но около 5000 пенсионери работят в МВР. 

Трябва да се направи анализ на състоянието на МВР,  какво искаме да направим и след това да предприемем действия. Не е направен такъв анализ досега, или, ако се прави, е от хора, които искат да вкарат ГДНП в ДАНС. 

 

 

Цялото интервю вижте във видеото.