Общество

Събрана е нужната сума, за да може Самуил Николов да следва космонавтика в САЩ

От Euronews България Euronews България

История с продължение. Преди два месеца Euronews Bulgaria ви разказа за 19-годишния Самуил Николов, който иска да следва космонавтика в САЩ. Хора от Велико Търново и цяла България се включиха в кампанията по събиране на средства за обучението му. Така се стига и до днес, когато българинът е на път да сбъдне детската си мечта. Нужната сума  за следването в САЩ вече е събрана, а Самуил започва обучението си в Американския авиационен университет „Ембри-Ридъл“ в Дейтона Бийч, Флорида. Вижте повече: 

Самуил Николов завършва Природоматематическата гимназия във Велико Търново, кандидатства за бакалавър с техническа специалност, свързана с контрол по процеса на излитане на космическите апарати, в престижен авиационен университет в САЩ. За семейството на Самуил обаче таксата от 45 хиляди долара за първата година от обучението на младия великотърновец е непосилна, и стартира дарителска кампания. Парите вече са събрани, а Самуил още не може да повярва, че ще сбъдне мечтата си.

 

Дарителската кампания беше започната в началото на юни и мога с огромна благодарност към всеки един дарител - бройката надвишава 1000 , успяхме в края на юни да я затворим успешно и успяха да се съберат нужните средства от 45 000 долара за първата година, което означава че на 18 август когато е крайният срок за заплащане на първия семестър, ще имам средствата, за да ги заплатя. Със сигурност още не мога да повярвам, че толкова много хора застанаха зад мен. Още в началото на кампанията, бях убеден, че ще се наложи да си отлагам годината и съм положително изненадан, че за по-малко от месец успяха да се съберат толкова много пари.

Самуил Николов

Младият търновец подкрепят както фирми, така и стотици българи от цялата страна. Нужната сума е събрана за по-малко от месец.

 

 

Ние започнахме тази кампания с много смесени чувства, че шансът е много малък да се съберат тези пари, ние наистина не вярвахме. И се изненадахме от ентусиазма на българите да изпратят едно момче да учи в чужбина и което се надявам той да им се отплати - да се върне и да развива своя талант тук.

Калоян Николов, баща на Самуил

Самуил си обяснява съпричастността на своите сънародници с рядката специалност, която е избрал да учи и липсата на българи в сферата на космическите технологии.

 

Според мен това е една сравнително уникална възможност поне за последните 40-50 години да имат кадър, който е завършил такава специалност и това провокира интереса на общността.

Самуил Николов

Самуил и семейството му често разговарят за шанса България отново да се превърне в космическа сила.

 

Покрай кампанията с него установиха контакт някои големи фирми, български, които са точно в бранша – има фирми, които изработват сателити, има фирми, които изработват космическа храна - това би им развързало ръцете да потърсят български специалисти, които да се върнат тук в България. Просто фирмите не инвестират в България, защото ние оставаме встрани от самия сегмент на космическите продукти, защото не членуваме в Европейската космическа асоциация.

Калоян Николов, баща на Самуил

Мечтата на Самуил е да завърши успешно образованието си в САЩ и да се върне в България, където да потърси специалисти и съмишленици, с които да възстановят Българската космическа агенция.

 

Една от най-големите ми цели и мечти е след като завърша в чужбина да се върна тук и да възродим забравената българска космическа агенция, тъй като вярвам че сме една балканска държава, която е сторила чудеса за космическото изследване, ние сме били една от водещите космически сили.

Самуил Николов

Младият великотърновец ще бъде вторият българин, който ще следва в престижния авиационен университет „Ембри-Ридъл“, в Дейтона Бийч във Флорида.

 

Ана Минева, Кристиян Минков, Euronews Bulgaria, Велико Търново.