Култура

Стачка в Холивуд: Актьорите искат по-добро заплащане и приходи от филмите в платформите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Много известни актьори и сценаристи се присъединиха към стачните действия пред сградите на основни студиа и офиси в първия пълен ден на всеобща мобилизация в Лос Анджелис, Ню Йорк и други места.

Това се случи, след като два синдиката – Американският профсъюз на телевизионните и филмовите актьори и Гилдията на екранните актьори – гласуваха единодушно да се присъединят към протестните действия на своите колеги, сценаристите, които стачкуват от 2 май.

Решението за стачка идва след провала на преговорите между актьорите и големите филмови студиа за ново споразумение, отнасящо се до филмовите и телевизионните договори.

 

Знам силата, която упражняваме върху компаниите. Те са изправени пред факта, че не само не получават нови сценарии, но и не могат да заснемат нищо ново, докато не се върнат на преговорите и не сключат честна сделка. Сега стачкуваме обединени двата синдиката и нито един няма да подкопава усилията на другия.

Адам Коронър – актьор 

Смятам, че когато Боб Айгър говори колко е срамно това, трябва да си припомни, че през 1980 г изпълнителни директори като него са изкарвали 30 пъти повече от най-ниско платения си работник. Сега Боб Айгър изкарва 400 пъти повече от най-ниско платения си служител. Това е абсолютен позор, Боб. И трябва да се погледнеш в огледалото и да се запиташ: Защо е така? Добре ли е от морална гледна точка?

Шон Гън – актьор 

Много холивудски продукции прекратиха снимките, като продължението на "Гладиатор" и "Дедпул 3" на "Дисни" и "Марвъл".

На различни световни премиери актьорите не се появяват в знак на солидарност с протестните действия на своите колеги.

Актьорите изискват по-добро заплащане за труда си, особено с оглед на услугите за стрийминг на телевизионни и филмови продукции, както и регулации за използването на изкуствен интелект в индустрията.

Много филмови и телевизионни актьори показаха солидарност с 11 500 сценаристи, които излязоха по улиците в началото на май. Сега 65 000 членове на профсъюза на актьорите се присъединиха официално към стачката.