Общество

22 кули с термокамери следят за пожари в реално време в цялата страна

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Увеличен риск от пожари в горещото време. Пожарът в бургаския квартал "Банево", унищожил около 600 дка борова гора и сухи треви, за първи път е бил проследен от три нови противопожарни кули в областта.

Площта, която обхваща всяка една от кулите, е с радиус между 7 и 10 километра. Едната на територията на Община Карнобат, другата на територията на Свети Влас и имаме още една кула тук изградена на територията на община Средец в местност Факия.

инж. Мариян Костадинов - изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите

Съоръженията - всяко, от които е на стойност над 300 хил лева, са с термално видеонаблюдение и добра видимост и нощем, а данните се изпращат в център за наблюдение.

„Настроени са около 100 градуса за да може да се избягват фалшивите сигнали. Реално температурата на един горски пожар е над 100-120 градуса. Ето виждате в реално време тук пожара е достигнал до 160 градуса“, казва инж. Боян Янчев - главен експерт „Контрол и опазване на горски територии” към РУГ Бургас.

Страната ни разполага с общо 22 такива съоръжения, чието изграждане е стартирало от началото на 2017-та година. Предстои да бъдат изградени още такива с финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.

Горските власти разполагат с 211 автомобила за първоначална реакция. Това представляват високопроходими автомобили 4х4, които са оборудвани с модули за гасене на пожари. Тези автомобили са изключително полезни за нас, защото позволяват първоначална реакция в рамките на няколко минути от откриване на горските пожари. Един горски пожар не започне ли да се гаси още в началото до един два, след втория час вече, много трудно може да бъде загасен и ограничен.

инж. Мирослав Маринов - зам.министър на Министерство земеделието и храните

В сравнение с 2022 година, когато пожарите са унищожили 22 хил. дка тази година загубите от пожари са едва 5300 декара. В основата на възникване на пожари е човешката грешка, като за санкции напомнят както от МВР, така и от горските дирекции. Глобите за рисково палене на огньове край горски площи са от 500 до 5 хиляди лева.