Общество

Експерт: Конституционният съд не може да задължи парламента да пусне референдума за еврото

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Народното събрание по един несъмнен, безспорен, ясен и категоричен начин взе решение, с което отхвърля предложения от „Възраждане“ референдум.“

Това коментира в Euronews PrimeTime конституционният експерт д-р Орлин Колев.

„Решението на Народното събрание е обнародвано в Държавен вестник и като че ли там мотиви липсват. Решението препраща към мотивите на водещата комисия, както и нейните становища“, посочи той.

Редица са аргументите, с които не би следвало да се допусне провеждането на този референдум. Един от основните е, че противоречи на международните договори.

Според д-р Колев "можем да приемем, че в известен смисъл Народното събрание не е изпълнило точната процедура по закон, но неговия дух".

Няма срок, в който Конституционният съд трябва да се произнесе относно законността на решението на парламента, с което бе отхвърлено произвеждането на референдума.

Не се знае колко дълго може да трае тази процедура. Дори и да има срокове, те не са задължителни за Конституция съд.

По думите на конституционния експерт вносителите на референдума за отлагане приемането на еврото трябва да си отговорят дали въпросът съответства на концепцията, идеята и допустимостта на закона и дали те са подвели тези 400 000 хил. български граждани.

Експертът подчерта, че дори и Конституционният съд да обяви решението на Народното събрание за противоконституционно, той в никакъв случай не може да задължи Народното събрание да вземе решение в обратния смисъл.

Целия разговор вижте във видеото.